dimecres, 30 de març del 2022

TALLER PLANETARI

TALLER PLANETARI

DigiPlanetarium


Trobar-nos amb un planetari al gimnàs de l'escola ha estat una sorpresa emocionant que ens ha permès comprovar què coneixem sobre l'espai i el Sistema Solar.

Una experiència que ha despertat molta curiositat entre els infants i les mestres. Dins la cúpula hem descobert estrelles, constel·lacions, asteroides i un robot anomenat "Curiosity" que busca aigua des del 2012 a Mart.

 

   

En sortir de la cúpula el Jordi ens tenia preparats els 8 planetes del Sistema Solar, i vam tenir la oportunitat de endreçar els planetes del més proper al Sol al més llunyà i comprovar les mides a escala en referència al Sol.

  

Quina passada!!!!! La Terra és un puntet al costat del Sol!!! 

  


També vam descobrir que dins d'una de les tempestes de Saturn, hi caben 3 Terres!!!


Per el últim, ens va parlar de dos dels moviments de la Terra que ens condicionen la vida: 
- Rotació: la Terra gira sobre ella mateixa, triga 24h i ens permet tenir nit i dia.
- Translació: la Terra gira al voltant del Sol, triga 1 any i ens permet tenir les diferents estacions (primavera, estiu, tardor i hivern)


Desitgem que us agradi, tant com a nosaltres! Seguirem indagant!!!!


 

divendres, 25 de març del 2022

L'IKER ENS FA PENSAR...

L'energia pot viatjar?

L'Iker ens fa pensar...


 


Avui l'Iker ens ha sorprès a infants i mestres amb un experiment que ens ha fet enraonar sobre com l'energia viatja d'un cos a un altre

Ens ha presentat un instrument on inicialment veiem un tub de plàstic amb unes tires leds a dins. L'Iker ens comença a explicar que es tracta d'un detector d'energia, quan l'instrument detecta moviment d'energia, les llums s'encenen i se sent un soroll d'alerta.

Hem començat a fer proves i ens hem adonat que hi ha diferents materials que són conductors d'energia, i d'altres que no. Hem aprofitat per fer una classificació i hipotitzar sobre què passava en cada cas:

  
 
  

L'AIGUA I ELS NOSTRES COSSOS SÓN CONDUCTORS!!!!


 

- Com és que quan hem tocat la pila per fora, no passava l'energia?

- Hem vist que l'aigua és conductora d'energia, podem afirmar que passa el mateix amb tots els líquids?



Ens ha encantat que l'Iker ens portes aquest experiment que ens ha sorprès i fet pensar, i de ben segur que ens porta a connectar amb altres aprenentatges a la nostra vida. GRÀCIES IKER, GRÀCIES FAMÍLIA!!!


Us deixem un petit vídeo del moment que hem provat de donar-nos les mans tots junts...i què passava quan algú es deixava anar... tots i totes volien provar si eren responsables de conduir o no l'energia!! De segur que aquesta experiència no es queda en una anècdota!!!!

Seguirem indagant...

dimarts, 22 de març del 2022

ALADDÍN, ENGLISH

 TEATRE EN ANGLÈS

La història d'Aladdin en anglès


Ahir vam poder gaudir d'una gran obra de teatre en anglès que ens recordava la història d'Aladdín i ens va fer ballar i cantar. La vam gaudir molt!!!!


 


Més fotos i vídeos

dijous, 3 de març del 2022

TALLER SISTEMA SOLAR

TALLER "EL SISTEMA SOLAR"




Avui ha vingut a l'escola l'Aleix, un científic que sabia molt sobre el Sistema Solar per ensenyar-nos com és i quins planetes i estrelles hi ha a la Via Làctia.
 
Primer hem parlat del Sol i de què és. A mesura que anava presentant-nos elements els anàvem ordenant de més a prop a més lluny del Sol i alguns ens hem disfressat per representar-los.

El Sol és una estrella gegant i ens ha explicat que està format de gas i foc.

  

El planeta més a prop del Sol és Mercuri, és al que fa més calor i l'únic que no té atmosfera, per aquest motiu està ple de cràters dels impactes dels asteroides que hi conviuen a la galàxia.

  

El segon planeta és Venus, que és el que més brilla, tant que alguns vespres a mesura que es va posant el Sol, es pot veure des de la Terra sense telescopi.

    

El tercer planeta és La Terra. El nostre planeta. És l'únic on hi ha vida i això és gràcies a la capa d'ozó, al oxigen que creen les plantes i al sol que està a una distància adequada.

  

El quart és Mart, el planeta vermell perquè està format principalment de ferro. El cinquè és Júpiter i és el més gran de tots i està format de gas. També ens ha explicat que te 79 llunes (o satèl·lits naturals). El sisè planeta és Saturn i també és gasós. Té anells que estan formats de roques i gas. 

  

El setè és Urà i està format per gasos molt nocius per nosaltres. I l'últim planeta del nostre sistema solar és Neptú. És el que està més allunyat i en el que fa més fred. Està congelat a -500ºC.

 


Tots junts formen el 

Sistema Solar

 
Hem recordat que Plutó, ja fa anys que va deixar de considerar-se un planeta perquè estava massa lluny i era massa petit. Actualment es considera un asteroide.

Abans de fer un últim experiment, hem representat com seria l'òrbita de La Terra vers els sol i com seria la d'Urà, el més allunyat.



Finalment, l'Aleix ens ha portat un Generador de Van de Graaff que és un aparell electrostàtic que serveix per acumular grans quantitats de càrrega elèctrica a l'interior d'una esfera metàl·lica.
Hem pogut fer una prova i hem vist què passava quan el tocàvem i també que passava quan tocàvem a algú que havia tocat l'esfera. 

 

Per últim, la Mia ha estat l'encarregada de comprovar què li passa a la terra de Mart quan està en contacte amb l'aigua... L'Aleix ens ha explicat que Mart seria un bon planeta per trobar vida si hi hagués aigua. Per aquest motiu ens ha portat una mica de terra marciana i ens ha animat a plantar una llavor amb allà. 

 

Veurem si el nostre experiment es converteix en la primera planta d'origen marcià!!! Ha estat un matí molt divertit i hem gaudit molt aprenent coses noves.

dimarts, 1 de març del 2022

PADRINS I PADRINES

 PADRINS I PADRINES & FILLOLS I FILLOLES


Avui hem iniciat oficialment l’activitat més esperada del curs, hem signat el nostre primer contracte i ja som fillols i filloles dels infants (ja gairebé jovent) de 6è!!!

 

La jornada l'hem iniciat retrobant-nos amb els nostres padrins i padrines, després d'haver-nos conegut i haver compartit moments de joc i ball durant la setmana de Carnestoltes. 

 

Hem signat el contracte i hem compartit una estoneta de lectura amb els llibres que hem escollit i estem llegint a la classe. Els nostres padrins i padrines ens han ajudat, ens han fet de model i ens han pogut fer preguntes sobre l'argument o les il·lustracions.

 

Cada dimarts al matí continuarem compartint moments de lectura, reflexió i conversa amb els nostres padrins i padrines. 

Desitjant millorar la nostra habilitat lectora 

i enfortir el vincle entre nosaltres.


Més fotos de la signatura de contractes



SETMANA DE CARNAVAL!!

La setmana passada van celebrar   CARNAVAL!!! Amb l'arribada del Carnestoltes comença la setmana més esbojarrada de l'any!!! Hem fet...